Ervaringen yogareis 2018

In 2018 vond de Annapurna Yoga Retreat Trekking in Nepal plaats. Dit vertellen de deelnemers over hun ervaringen:

Marileen:

Als wandel-, berg- en yogaliefhebber, was ik meteen overtuigd van het voorstel van Lana en Sahadev om een yoga/trekkingreis te organiseren in de Nepalese Himalaya. Met reizen in groepsverband had ik minder ervaring. Ik vond het heel bijzonder om gedurende twee weken samen te zijn met mensen die ik vóór de reis nog niet kende, met heel verschillende levensverhalen. Dit was voor mij misschien ook wel het mooiste aspect van de reis: het samen kunnen ervaren van ongelooflijk mooie wandelingen, afgewisseld met verkwikkende en ontspannen yogalessen.

Het afwisselen van wandelen en yoga is wat mij betreft een ‘must’ voor elke meerdaagse wandeling. Lana’s yogalessen hadden een erg fijne opbouw, kenden een thematische samenhang en waren toegespitst op de persoonlijke ervaring van iedereen.  Bovendien waren haar lessen erg goed afgestemd op het wandelprogramma van onze berggids Sahadev, die op heel aandachtige wijze rekening wist te houden met de fysieke behoeftes van ons allemaal.

Deze reis zou ik aanraden aan iedereen die van beweeglijke vakanties houdt. Yoga-ervaring is niet noodzakelijk, maar wel handig. Hetzelfde geldt voor ervaring met bergwandelen. Een goede conditie is zeker een aanrader. Wandelen op hoogte vergt meer energie en uithoudingsvermogen. Met de frisse berglucht in je gezicht en de adembenemende uitzichten om je heen zul je dat overigens bijna vergeten.”

Richard:

dav

“Mijn ervaring….. Waar kan ik beginnen?

Op de eerste plaats hadden we een leuk groepje samen. We konden allemaal wel iets delen met elkaar. Voor mij begon het avontuur al veel eerder. Dit jaar wilde ik iets anders ervaren dan ik gewend was; ik had nog nooit gehiked in de bergen en ben nog nooit op zo’n grote hoogte geweest. Ik vond het allemaal dus erg spannend.

Eindelijk was het dan zo ver. De eerste dagen in Nepal had ik wel nodig om te acclimatiseren. We hebben eerst lekker Kathmandu gezien, en daarna zijn we op weg gegaan naar Pokhara. Een mooie route, dat was een ervaring op zich! Aangekomen in Pokhara zaten we in een fijn hotel met mooi uitzicht. Daar hebben we ook onze eerste yogales gehad.

Toen waren we echt klaar voor het belangrijkste van de reis: de Annapurna trekking. Ik kan hier veel meer over vertellen, wat ik niet in het kort kan beschrijven. Een ding kan ik vertellen: dat mij dit voor altijd bijblijft. Het was echt goed georganiseerd, en natuurlijk was elke dag een verrassing, maar dat maakt juist de ervaring zo mooi.

Ik ben Lana en Sahadev dankbaar voor deze ervaring die ik mee mag nemen in mijn levensverhaal. Zo’n ervaring wens ik iedereen toe!”

Fimke:

WhatsApp Image 2018-12-05 at 11.16.35

“‘Leuk!’, dacht ik toen ik de folder zag van Himalaya travel adventures. Twee keer per dag yoga en daartussenin lekker wandelen in de bergen. Niet te heftig, dacht ik, ik ben tenslotte al 65.

Nepal stond al jarenlang op mijn lijstje, en nu was het mijn kans. Ik kende Lana, die de yoga lessen zou geven, dus dat gaf een vertrouwd gevoel, en ik boekte de reis.

Het overtrof al mijn verwachtingen. Vanaf het moment dat ik nogal gammel aankwam op het vliegveld van Kathmandu om 9 uur ‘s morgens , totdat ik weer terugging  naar huis na 16 dagen, was alles tot in de puntjes geregeld en georganiseerd.

Sahadev, onze gids, stond op ons te wachten en bracht ons met een taxi naar het aangename hotel in Kathmandu, gelegen in de  wijk Thamel, die mij deed denken aan mijn hippie-tijd in de jaren 70. Met veel toeristen winkeltjes en gezellige koffietentjes.

De eerste dag konden we acclimatiseren en kennismaken met elkaar.

De tweede dag liet een enthousiaste Sahedev ons Kathmandu zien: tempels, gebedsmolens, klankschalen, veel kleur en drukte. Je kunt dan goed zien dat hier kunst, religie en dagelijks leven onlosmakelijk met elkaar verweven zijn.

De dag erna gingen we met de bus door de bergen naar Pokhara. Een rit van 200 km waar we 11 uur over gedaan hebben. Dat kwam vooral doordat het die dag voor Nepal een belangrijke feestdag was en er een heleboel mensen en vrachtwagens onderweg waren. Het is alsof de hele dag een film over Nepal aan je voorbij gaat. Ik heb mij geen moment verveeld. Er werd op tijd gestopt om te eten of  voor een sanitaire stop. Onderweg was het eten heerlijk in mooi gelegen eethuizen.

De volgende dag vertrokken we vanuit het stadje Pokhara, gelegen aan de voet van de Himalaya, met 3 verschillende taxi’s naar het beginpunt van onze trektocht. Maar eerst hadden we een verfrissende yogales van Lana op het dak van ons hotel  met uitzicht op het meer van Pokhara.

Aangekomen in Kande begon onze eerste dag van de trektocht met een klim naar het Australian Camp. Daarna door weidevelden naar Pothana, een klein dorpje. Onderweg zagen we kleine boerenerven, een schooltje, en veel levendigheid. Zo mooi om te zien hoe deze mensen leven terwijl je rustig langsloopt. We klommen door naar Deurali en daarna zakten we weer terug naar Bhaise Kharka en dan door een rododendron bos naar het dorpje Tolkha waar we overnachtten in een rustige, gezellige lodge. Gelukkig deden we weer een yogales, wat weldadig was voor mijn spieren.

Die eerste dag begreep ik dat het geen gemakkelijke trektocht zou worden, ik genoot van het onderweg zijn, de mooie uitzichten, de fijne groep. Maar ik voelde wel dat het pittig zou worden. De klimmetjes waren stevig en lang, en ik hoopte dat ik het aan zou kunnen. Mijn medereizigers waren zeker 35 jaar jonger en hopelijk zou ik de groep niet ophouden.

Maar dat viel alles mee, de dagen erna werd het zwaarder, maar goed te doen, ik vond het fijn om in mijn eentje te lopen en alleen te zijn met mijn gedachten, te genieten van de omgeving en om af en toe stil te staan. Tijdens het wandelen kon ik me heerlijk afzonderen – maar er bleef steeds een gids in mijn buurt, ik klom bijna een keer een wankele brug op, en onmiddellijk stond daar mijn begeleider om te zeggen dat ik terug moest. Dat gaf een veilig gevoel. Elke ochtend en avond was er een ontspannende yogales met telkens een ander thema. De yogalessen bleken ook  een ontspanning voor mijn geest. Het was echt een aanvulling op de reis.

De lodges werden steeds primitiever, maar ‘s avonds was je al blij als er een bed voor je klaarstond, en die luxe warme douche heb je thuis wel. Het eten was overal heerlijk en in de meeste lodges waren de mensen vriendelijk en zorgzaam. Sahadev zorgde als een moederkloek voor haar kinderen. Hij heeft een tomeloze energie, een van de laatste dagen  na een korte nacht en de enorme lange inspannende terugtocht haalde hij ons over om mee te dansen tijdens een feestje bij de lodge. Dan kun je echt zien hoe vrolijk dit volk is. Alle Nepalezen zongen en dansten mee. Toen wij zachtjes ertussenuit slopen om toch echt te gaan slapen, stond Sahadev nog vol energie en blijheid te dansen met zijn vrienden.

Het is een prachtige tocht met gletsjers, watervallen, bamboewoud  en met prachtige uitzichten. Vaak zie je in de verte de besneeuwde Annapurna liggen. Je loopt over hele lange hangbruggen waar ik wel hoogtevrees had. De lucht is enorm zuiver en ‘s nachts zie je de mooiste sterrenhemel. De zonsopgang in het Annapurna basiskamp is alsof het leven weer begint. Ik was zo trots en blij dat ik het gehaald had.

Ik kreeg last van de hoogte, dus ik heb een paar dagen pilletjes geslikt en wat ook goed hielp was de knoflooksoep die overal te krijgen was, en toen we weer gingen dalen zakte de misselijkheid en hoofdpijn al snel.

De een na laatste dag zijn we afgedaald naar de rivier de Modi, waar een natuurlijke hotspring was. Iedereen, ook Sahadev en de dragers, konden heerlijk relaxen in het weldadige warme water. Echt een verdiend kadootje.

Ik ben heel blij dat ik deze reis gemaakt heb, gelukkig was ik fit genoeg om het te doen,  maar ook de yogalessen van Lana en de goede organisatie en betrokkenheid van Sahadev zorgden ervoor dat ik het gehaald heb. Het maakte van deze tocht een droomreis.”

DSC00095

Geïnspireerd om ook mee te gaan met de volgende reis? 
Lees meer over de yogareis naar Nepal in 2019 of stuur een bericht als je vragen hebt.