Veelgestelde vragen over de Yoga Trekking Nepal

COVID-19:

De COVID-19-pandemie heeft wereldwijde en verstrekkende gevolgen. Nepal is maandenlang in volledige lockdown geweest, waardoor ook reizen niet mogelijk was. Inmiddels heeft Nepal de grenzen weer geopend voor internationale reizen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een veiligheidsprotocol van Nepal Tourism Board.

Zodra dit weer mogelijk is, zullen wij nieuwe data voor de Yoga Trekking Nepal plannen.

Als je hier vragen over hebt, neem dan gerust contact met ons op!

FAQ’s over het reisprogramma
1. Wat zijn jullie eerdere ervaringen met de yogareis naar Nepal?
Wij zijn een van de weinigen die de combinatie van yoga en meerdaagse tochten in de Himalaya aanbieden. Het idee is ontstaan toen Lana naar Nepal reisde en een trekking deed met Sahadev als gids. Als yoga- en natuurliefhebber ontdekte zij dat yoga en wandelen een ideale combinatie is. Yoga houdt je lichaam sterk en soepel, helpt je te luisteren naar de signalen van je lichaam en kan ervoor zorgen dat je de verbinding met de natuur om je heen nog sterker ervaart. Lees meer in een blog over de combinatie van yoga en trekking die gepubliceerd is door Reistop5.

De yogareis naar Nepal vond voor het eerst plaats in 2018, en wordt op verzoek van velen nu meerdere keren per jaar georganiseerd. Onze gids Sahadev, de oprichter van Himalaya Travel Adventures, heeft ruime ervaring met het leiden van tochten in zijn thuisland Nepal en kent de Himalaya op zijn duimpje. De yoga trekking wordt ieder jaar in een ander gebied gedaan, waardoor elke reis uniek is!

We werken met yogadocenten die ervaring hebben met het organiseren van reizen en retreats, en die allemaal ook al eerder in Nepal zijn geweest. Je kunt hen natuurlijk altijd naar hun persoonlijke ervaring vragen.

Wil je meer weten over de ervaringen van anderen die met de yogareis naar Nepal mee gingen, lees dan hier hun verhalen of neem een kijkje bij het verslag van de laatste yogareis.

2. Hoe kan ik me voorbereiden op de yoga trekking in Nepal?
De trekking in de bergen kan best een beproeving zijn. Het is dus belangrijk dat je in goede fysieke en mentale conditie bent. Een meerdaagse tocht in de bergen wordt echter ook gedaan door mensen die er niet voor getraind hebben, en die komen er wonderbaarlijk genoeg goed vanaf! Toch is het aan te raden om vooraf wat te oefenen. Plan vooraf een paar trainingsdagen door flinke wandelingen in natuurgebieden in Nederland te maken. Je kunt ook algehele conditie en kracht trainen in de sportschool, en natuurlijk helpt regelmatige beoefening van yoga ook!

3. Hoe groot zijn de afstanden tijdens de trekking?
De dagelijkse afstanden zijn niet gemakkelijk uit te drukken in kilometers, omdat de route bestaat uit veel klimmen en dalen. Een betere inschatting is te maken door te kijken naar de hoogteverschillen en duur van het wandelen. Hoe hoger we komen, hoe minder we zullen stijgen per dag. Reken op 4 tot 7 uur lopen op een dag, afhankelijk van het tempo. We pauzeren regelmatig, met in ieder geval een lange stop voor de lunch in een dorpje onderweg.

4. Hoe groot is de kans op hoogteziekte?
Hoogteziekte kan ontstaan boven de 3000 meter, met name wanneer je te snel stijgt. Het wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort in de hersenen. Tijdens de yoga trekking in Nepal komen we vaak rond de 4000-5000m op het hoogste punt. We proberen de kans op hoogteziekte te minimaliseren door niet meer dan 500 meter per dag te klimmen, maar helemaal voorkomen is niet te garanderen. Let dus goed op de signalen van je lichaam tijdens de trekking – als je hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid opmerkt, vertel het dan aan de gids. Het is raadzaam om hoogtepillen mee te nemen. Mochten er onverhoopt symptomen ontstaan, dan is de oplossing om niet verder te stijgen of even af te dalen. Later kan de tocht vaak voortgezet worden.

DSC02331

FAQ’s over de yogalessen
1. In welke yogastijlen worden de lessen gegeven?
Tijdens de trekking is er een afwisselend programma met yogalessen die variëren van krachtige tot rustige stijlen. Vaak beginnen we de dag met een goede opwarming, bijvoorbeeld vinyasa of hatha, en sluiten we af met stretches en ontspanning, zoals yin yoga of een meditatie. Ook worden de lessen aangepast aan de omstandigheden en op de behoeften van de groep.

2. Kan ik van te voren ook lessen volgen om kennis te maken?
Je bent altijd welkom! Ik geef verschillende vaste lessen in yogastudio’s in Amsterdam. Neem een kijkje in mijn actuele rooster. Verder staan er diverse workshops en andere activiteiten op de agenda waar je bij aan kunt sluiten. Als je van yoga, wandelen en natuur houdt, is de Yoga Lentewandeling misschien iets voor jou!

DSC02432

FAQ’s over de voorbereidingen
1. Wanneer kan ik het beste een vliegticket boeken?
De prijzen van vliegtickets dalen vaak ongeveer 3 maanden van tevoren. Houd de tarieven in de gaten door een prijsalarm in te stellen voor je gewenste reisdata op bijvoorbeeld Skyscanner.

2. Welke vaccinaties worden aangeraden voor Nepal?
Er zijn enkele reisvaccinaties die standaard worden geadviseerd als je naar Nepal gaat: Hepatitis A en B, buiktyfus en DTP. Raadpleeg je huisarts of de GGD voor persoonlijk advies. Kijk ook goed naar je zorgverzekering en controleer of deze werelddekking biedt.

3. Waar kan ik mijn visum krijgen?
In Nederland kun je heel makkelijk naar het consulaat van Nepal in Amsterdam gaan om je visum aan te vragen. Als je de juiste documenten bij je hebt, wordt deze direct verleend. Je kunt een visum voor 15, 30 of 90 dagen krijgen.

FAQ’s over bagage
1. Hoeveel bagage mag ik meenemen?
Een heel belangrijke vuistregel is: travel light! Tijdens de trekking zijn er dragers die de backpacks meenemen. Maar of je nu zelf je rugtas moet dragen of een ander, je wil het zo lichtgewicht mogelijk houden. Op de paklijst in de brochure staat een indicatie van de hoeveelheid kledingstukken die je kunt meenemen. Ook kun je kiezen voor een zo licht mogelijke yogamat, slaapzak etc.
Je neemt daarnaast een kleinere dagrugzak mee om bijvoorbeeld water, een extra warme/waterdichte jas en wat snacks in te bewaren. Eigenlijk de basis van wat je nodig hebt, meer niet. Kortom, de trekking is een mooie uitdaging om met weinig te leven!

2. Waar vind ik goede bergschoenen?
De schoenen die je draagt tijdens de trekking zijn essentieel. Zorg dat je stevige schoenen hebt met voldoende profiel. Over het algemeen lopen we over gebaande paden, maar soms zijn er ook rotsachtige delen waar we overheen moeten of gladdere delen. Vaak wordt profiel A/B-B aangeraden. Het is echter ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Ga naar een gespecialiseerde outdoorwinkel voor advies. Vervolgens is het belangrijk om de schoenen goed in te lopen. Dat kun je meteen doen tijdens het trainen!

3. Kan ik in Nepal nog de laatste benodigdheden kopen?
Jazeker! De eerste twee dagen zijn we in Kathmandu, in de levendige wijk Thamel. Hier wemelt het van de winkeltjes met outdoorspullen. Een van de belangrijkste redenen om naar Nepal te gaan is immers de indrukwekkende natuur. Voordeel is dat de meeste spullen hier eens stuk goedkoper zijn. Wel is het aan te raden om essentiële bagage vooraf te kopen.

DSC01882

FAQ’s over Nepal
1. Hoe is het klimaat in Nepal?
In Nepal zijn er vijf seizoenen: winter, lente, zomer, moesson en herfst. De lente en de herfst zijn de beste seizoenen, omdat de kans op helder weer dan het grootst is. In oktober is het herfst en is de moesson net geweest. Dit maakt het een ideale periode voor trekking – alles staat nog in bloei na de overvloedige regenval en de kans op heldere uitzichten is het grootst. ‘s Nachts kan het erg koud worden, rond het vriespunt, terwijl het overdag heerlijk warm en zonnig wordt, tot zo’n 25 graden. Wees dus overal op voorbereid, kleed je in laagjes en neem ook zonnebescherming mee!

2. Welke valuta wordt gebruikt?
De valuta is de Nepalese rupee. Je kunt je geld wisselen bij een van de vele kantoortjes in Kathmandu of opnemen bij een ATM. Het is verstandig om wat contant geld mee te nemen tijdens de trekking – hoewel het meeste inbegrepen is, worden vaak nog kleine bedragen gevraagd voor water (dit wordt gekookt om te zuiveren), wc-papier en eventuele extra versnaperingen. Reken op ongeveer 500 rupees per dag – omgerekend 5 euro.

3. Heb je tips om verder te reizen in Nepal!
Absoluut! Wil je langer blijven, dan is er nog veel meer te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de geboorteplaats van Boeddha, een safari in een wildpark om tijgers en neushoorns te spotten of een verblijf in een klooster? Als je alvast iets wil plannen, dan kunnen Sahadev en ik je daarbij helpen. Maar je kunt natuurlijk ook lekker je eigen gang gaan, alles mag! Kijk op de officiële website voor toerisme van Nepal voor meer inspiratie.

Hopelijk weet je nu alles wat je wilde weten over de reis! Heb je nog andere vragen, neem dan gerust contact op. Ik vind het ook altijd leuk om even persoonlijk te bellen, laat in dat geval je telefoonnummer achter.

Je kunt de reis boeken via Himalaya Travel Adventures.

DSC02010