Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen (FAQ’s) over de yoga trekking naar Nepal.
FAQ’s over het reisprogramma
1. Kan ik informatie krijgen over eerdere ervaringen met de yogareis naar Nepa?
De yogareis naar Nepal wordt in 2019 voor de tweede keer georganiseerd. Onze gids Sahadev heeft ruime ervaring met het leiden van tochten in zijn thuisland Nepal en kent de Himalaya op zijn duimpje. De yoga trekking wordt ieder jaar in een ander gebied gedaan, waardoor elke reis uniek is!

Wil je meer weten over de ervaringen van anderen die in 2018 mee gingen, lees dan hier hun verhalen.

2. Ik twijfel of mijn conditie goed genoeg is. Hoe kan ik me voorbereiden?
De trekking in de bergen kan best een beproeving zijn. Het is dus belangrijk dat je in goede fysieke en mentale conditie bent. Een meerdaagse tocht in de bergen wordt echter ook gedaan door mensen die er niet voor getraind hebben, en die komen er wonderbaarlijk genoeg goed vanaf! Toch is het aan te raden om vooraf wat te oefenen. In augustus en september is er de mogelijkheid om gezamenlijk te trainen door flinke wandelingen in natuurgebieden in Nederland te maken. Je kunt ook zelf alvast beginnen met regelmatig wandelen – geen straf, wat mij betreft!

3. Hoe groot zijn de afstanden tijdens de trekking?
De dagelijkse afstanden zijn niet gemakkelijk uit te drukken in kilometers, omdat de route bestaat uit veel klimmen en dalen. Een betere inschatting is te maken door te kijken naar de hoogteverschillen en duur van het wandelen. Hoe hoger we komen, hoe minder we zullen stijgen per dag. Reken op 4 tot 7 uur lopen op een dag, afhankelijk van het tempo. We pauzeren regelmatig, met in ieder geval een lange stop voor de lunch in een dorpje onderweg.

4. Hoe groot is de kans op hoogteziekte?
Hoogteziekte kan ontstaan boven de 3000 meter, met name wanneer je te snel stijgt. Het wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort in de hersenen. Tijdens de Pikey Peak Trek komen we tot een hoogte van 4070 meter. We proberen de kans hierop te minimaliseren door niet meer dan 500 meter per dag te klimmen, maar helemaal voorkomen is niet te garanderen. Het is raadzaam om hoogtepillen mee te nemen. Mochten er onverhoopt symptomen ontstaan, dan is de oplossing om niet verder te stijgen of even af te dalen. Later kan de tocht vaak voortgezet worden.

FAQ’s over de yogalessen
1. In welke yogastijlen worden de lessen gegeven?
Ik maak een afwisselend programma met lessen die variëren van krachtig tot rustig. Vaak beginnen we de dag met een goede opwarming, bijvoorbeeld vinyasa of hatha, en sluiten we af met stretches en ontspanning, zoals yin yoga of een meditatie. Ook pas ik de lessen aan op de behoeften van de groep.

2. Kan ik van te voren ook lessen volgen om kennis te maken?
Je bent altijd welkom! Ik geef verschillende vaste lessen in yogastudio’s in Amsterdam. Neem een kijkje in mijn actuele rooster. Verder staan er diverse workshops en andere activiteiten op de agenda waar je bij aan kunt sluiten. Als je van yoga, wandelen en natuur houdt, is de Yoga Lentewandeling misschien iets voor jou!

FAQ’s over de voorbereidingen
1. Wanneer kan ik het beste een vliegticket boeken?
De prijzen van vliegtickets dalen vaak ongeveer 3 maanden van tevoren. Houd de tarieven in de gaten door een prijsalarm in te stellen voor je gewenste reisdata op bijvoorbeeld Skyscanner. In juni/juli zijn de prijzen het meest voordelig.

2. Welke vaccinaties worden aangeraden voor Nepal?
Er zijn enkele reisvaccinaties die standaard worden geadviseerd als je naar Nepal gaat: Hepatitis A en B, buiktyfus en DTP. Raadpleeg je huisarts of de GGD voor persoonlijk advies. Kijk ook goed naar je zorgverzekering en controleer of deze werelddekking biedt.

3. Waar kan ik mijn visum krijgen?
In Nederland kun je heel makkelijk naar het consulaat van Nepal in Amsterdam gaan om je visum aan te vragen. Als je de juiste documenten bij je hebt, wordt deze direct verleend. Een visum van 15 dagen kost 45 euro, voor 30 dagen betaal je 65 euro en wil je 90 dagen blijven, dan kost dit 125 euro.

FAQ’s over bagage
1. Hoeveel bagage mag ik meenemen?
Een heel belangrijke vuistregel is: travel light! Tijdens de trekking zijn er dragers die de backpacks meenemen. Maar of je nu zelf je rugtas moet dragen of een ander, je wil het zo lichtgewicht mogelijk houden. Op de paklijst in de brochure staat een indicatie van de hoeveelheid kledingstukken die je kunt meenemen. Ook kun je kiezen voor een zo licht mogelijke yogamat, slaapzak etc.
Je neemt daarnaast een kleinere dagrugzak mee om bijvoorbeeld water, een extra warme/waterdichte jas en wat snacks in te bewaren. Eigenlijk de basis van wat je nodig hebt, meer niet. Kortom, de trekking is een mooie uitdaging om met weinig te leven!

2. Waar vind ik goede bergschoenen?
De schoenen die je draagt tijdens de trekking zijn essentieel. Zorg dat je stevige schoenen hebt met voldoende profiel. Over het algemeen lopen we over gebaande paden, maar soms zijn er ook rotsachtige delen waar we overheen moeten of gladdere delen. Vaak wordt profiel A/B-B aangeraden. Het is echter ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Ga naar een gespecialiseerde outdoorwinkel voor advies. Vervolgens is het belangrijk om de schoenen goed in te lopen. Dat kun je meteen doen tijdens het trainen!

3. Kan ik in Nepal nog de laatste benodigdheden kopen?
Jazeker! De eerste twee dagen zijn we in Kathmandu, in de levendige wijk Thamel. Hier wemelt het van de winkeltjes met outdoorspullen. Een van de belangrijkste redenen om naar Nepal te gaan is immers de indrukwekkende natuur. Voordeel is dat de meeste spullen hier eens stuk goedkoper zijn. Wel is het aan te raden om essentiële bagage vooraf te kopen.

FAQ’s over Nepal
1. Hoe is het klimaat in Nepal?
In Nepal zijn er vijf seizoenen: winter, lente, zomer, moesson en herfst. In oktober is het herfst en is de moesson net geweest. Dit maakt het een ideale periode voor trekking – alles staat nog in bloei na de overvloedige regenval en de kans op heldere uitzichten is het grootst. ‘s Nachts kan het erg koud worden, rond het vriespunt, terwijl het overdag heerlijk warm en zonnig wordt, tot zo’n 25 graden. Wees dus overal op voorbereid, kleed je in laagjes en neem ook zonbescherming mee!

2. Welke valuta wordt gebruikt?
De valuta is de Nepalese rupee. Je kunt je geld wisselen bij een van de vele kantoortjes in Kathmandu of opnemen bij een ATM. Het is verstandig om wat contant geld mee te nemen tijdens de trekking – hoewel het meeste inbegrepen is, worden vaak nog kleine bedragen gevraagd voor water (dit wordt gekookt om te zuiveren), wc-papier en eventuele extra versnaperingen. Reken op ongeveer 500 rupees per dag – omgerekend 5 euro.

3. Heb je tips om verder te reizen in Nepal!
Absoluut! Wil je langer blijven, dan is er nog veel meer te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoek aan de geboorteplaats van Boeddha, een safari in een wildpark om tijgers en neushoorns te spotten of een verblijf in een klooster? Als je alvast iets wil plannen, dan kunnen Sahadev en ik je daarbij helpen. Maar je kunt natuurlijk ook lekker je eigen gang gaan, alles mag!

Hopelijk weet je nu alles wat je wilde weten over de reis! Heb je nog andere vragen, neem dan gerust contact op. Ik vind het ook altijd leuk om even persoonlijk te bellen, laat in dat geval je telefoonnummer achter.

Je kunt de reis boeken via Himalaya Travel Adventures.

46390610_2169457469767132_8261903651564421120_o