Yogatherapie

Met yogatherapie werk je aan een gezonde balans in lichaam en geest

Wat is yogatherapie?

In yogatherapie worden zowel fysieke als mentale klachten gezien als een gevolg van negatieve patronen, die je uit balans brengen. Deze patronen vormen zich op de lange termijn en kunnen leiden tot een gevoeligheid voor bepaalde klachten. Allereerst leer je in yogatherapie om je bewust te worden van deze patronen, en vervolgens leer je door middel van simpele veranderingen in je leefstijl hoe je jezelf steeds meer in balans kunt brengen.

Eigenlijk gaat yogatherapie niet uit van het behandelen van een stoornis of diagnose; iedereen kan baat hebben bij het beoefenen van yoga. Dus ook als je geen ernstige problemen ervaart, maar gewoon nog evenwichtiger in het leven wil leren staan, kun je een yogatherapie-programma volgen. Sterker nog, dat is beter dan pas ingrijpen wanneer er een probleem is ontstaan! Voorkomen is beter dan genezen, en als er toch een probleem is ontstaan waarvan je moet genezen, dan leer je ook hoe je met het probleem om kunt gaan, de balans terug kunt vinden en daarna kunt behouden.

Hoe werkt yogatherapie?

In yogatherapie werk je aan zelfinzicht, door patronen te leren herkennen, en aan een gezonde balans door yogaoefeningen en een positieve denkwijze aan te leren.

Je leven verandert voortdurend, maar bepaalde patronen blijf je tegenkomen. Deze patronen kunnen je kwetsbaar maken. Door deze patronen te herkennen en geleidelijk te veranderen, zorg je dat je gezond wordt en kunt blijven. In het individuele programma word je persoonlijk begeleid om je bewust te worden van je patronen.

Daarnaast worden diverse aspecten uit yoga, zoals fysieke oefeningen (yogahoudingen), meditatie/mindfulness (jezelf observeren), maar ook gezond eten en positief denken gebruikt om deze patronen te veranderen. Dit kan waar nodig aangevuld worden met technieken uit de psychologie, zoals cognitieve gedragstherapie.

Het is een geleidelijk proces, waarin je gaandeweg steeds meer over jezelf leert en stapje voor stapje meer in evenwicht komt. Als je een cursus of individueel programma hebt gevolgd, ben je niet klaar, maar heb je vaardigheden aangeleerd waar je zelf mee verder kunt. Je leert in de basis om goed voor jezelf te zorgen en je van daaruit verder te ontwikkelen. Hier kun je je hele leven profijt van hebben; het is nooit te vroeg en nooit te laat!

Voor wie is yogatherapie bedoeld?

In principe is yogatherapie geschikt voor iedereen.

Zowel bij fysieke als mentale klachten kan yoga helpend zijn. Je kunt hierbij denken aan:

  • Rug-, nek- en schouderklachten
  • Stress of burn-out
  • Depressie
  • Angst
  • Trauma
  • Eetstoornissen
  • Slaapproblemen
  • Pijnklachten

Wetenschappelijk onderzoek laat steeds vaker zien dat yogatherapie effectief is voor een breed scala aan mentale problemen, van depressie tot trauma. Heb je het gevoel dat je uit balans bent, heb je veel stress in je leven of loop je juist vast? Heb je last van bijvoorbeeld somberheid, angst of vermoeidheid? Wil je weer in evenwicht komen met jezelf en leren hoe je een gezonde balans kunt vasthouden? Misschien kan yogatherapie dan helpen.

Meer informatie en afspraak maken

Ben je benieuwd wat yogatherapie voor jou kan betekenen? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor persoonlijk advies.

Meer vragen? Stuur me dan een berichtje met je naam, e-mailadres en telefoonnummer en eventueel je specifieke vragen zodat ik je meer kan vertellen.

Yoga Laña is ook te vinden op www.yogatherapeut-info.nl