Yoga bij trauma

Yoga bij trauma wordt steeds vaker aangeraden. In mijn ervaring als yogadocent en psycholoog kan het inderdaad erg helpend zijn. Yoga is namelijk een open, veilige benadering waarbij je zelf je tempo kunt bepalen. Daarnaast werkt yogatherapie bij trauma niet alleen op cognitief niveau, maar ook op een dieper emotioneel systeem in. Steeds meer wetenschappelijk bewijs ondersteunt de effectiviteit van yoga bij trauma. Hier vertel ik hoe yoga bij trauma precies werkt.

Wat is trauma en wat zijn de gevolgen?

Trauma is meestal een heftige, levensbedreigende gebeurtenis of het meemaken van seksueel of fysiek geweld. Het kan ook om subtielere, maar daarom niet minder ernstige, dingen gaan, zoals verwaarlozing op emotioneel gebied of een gebrek aan veiligheid en vertrouwen.

Traumatische en emotioneel ingrijpende gebeurtenissen hebben invloed op je hele systeem. Niet alleen in je hoofd blijven er nare herinneringen achter, ook je lichaam houdt van alles vast. Je kunt klachten ervaren als herbelevingen, voortdurende alertheid, het gevoel in de overlevingsstand te staan, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, en misschien zijn er situaties die je liever uit de weg gaat. 

Je merkt soms misschien dat je reageert zoals je in eerdere situaties deed of niet goed weet hoe je met nieuwe, heftige emoties en gebeurtenissen om moet gaan. Het kan zijn dat je bepaalde situaties liever uit de weg gaat of je kunt je emoties moeilijk een plek geven. Het is belangrijk om je trauma’s te verwerken, zowel fysiek als mentaal, zodat je weer meer tot rust komt en sterker in het leven kunt komen te staan.

Hoe kan yoga helpen bij trauma?

Yoga heeft ook invloed op je hele systeem. Het is een holistische methode waarin je zowel met je lichaam als je geest werkt. Het ultieme doel van yoga is om los te komen van het lijden, als je het filosofisch bekijkt. De oefeningen die je in yoga doet zijn allemaal bedoeld om je lichaam en geest te versterken en te kalmeren, zodat je gezondheid en welzijn optimaal zijn. Op die manier kun je je ten volle ontwikkelen in je leven.

Bij trauma speelt er, zoals hierboven beschreven, dus een hoop in je lichaam en geest. Yoga kan op alle vlakken helpen om weer meer balans te vinden, bijvoorbeeld door weer te leren voelen wat er in je lichaam gebeurt, te ontspannen, te leren je emoties toe te laten en met meer acceptatie en compassie naar jezelf te leren kijken.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het integreren van een lichaamsgerichte en cognitieve benadering effectief is bij de behandeling van trauma. In yoga(therapie) komen beide aspecten terug.

Hoe ziet yogatherapie bij trauma eruit?

In de behandeling gaan we stap voor stap te werk, op een manier die voor jou veilig voelt. Samen kijken we welke klachten je ervaart en wat jou kan helpen om weer rust, veiligheid en balans te ontwikkelen. Het kan zijn dat we met verwerking van trauma’s aan de slag gaan tijdens het traject, maar het kan ook gaan om meer stabiliteit en een veilige basis om met je emoties om te leren gaan. Wat we precies gaan doen is afhankelijk van je persoonlijke doelen; belangrijk is dat jij de regie hebt. Het doel van yogatherapie is dat je uiteindelijk weer, of misschien voor het eerst, voluit kunt leven en vrij bent van wat geweest is.

Wil je meer weten over yogatherapie bij trauma of een afspraak maken? Neem gerust contact met me op, ook als je vragen hebt.