Informatie over yogatherapie

Met yogatherapie werk je aan zelfinzicht en leer je goed te zorgen voor je eigen gezondheid

Wat is yogatherapie?

Yogatherapie gaat, kort samengevat, over inzicht in jezelf en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Je leert in de basis om goed voor jezelf te zorgen, om te onderzoeken waar je behoefte aan hebt, en te werken aan een gezond lichaam en een gezonde geest.

Veel mensen merken inderdaad dat yoga helpt om meer evenwicht te vinden in hun leven. In de eeuwenoude Yoga Sutra’s, de geschriften waarin de yogafilosofie beschreven staat, wordt gezegd dat yoga in essentie therapie is. Yoga omvat allerlei technieken om balans in lichaam en geest te vinden. Bovendien weten we uit recent wetenschappelijk onderzoek dat yogabeoefening helpt om het lichaam gezond te houden.

DSC00936 (1)

Hoe werkt yogatherapie?

Tijdens een sessie yogatherapie gaan we aan de slag met verschillende oefeningen, die je direct kunt toepassen op je persoonlijke behoeften. Zo krijg je meer inzicht in jezelf en ga je met praktisch bruikbare inzichten naar huis. Uiteindelijk is yogatherapie een proces op lange termijn waarin je je blijft ontwikkelen. Je begint waar je bent op dit moment en krijgt de ruimte om te ontdekken wat voor jou werkt.

In yogatherapie worden zowel fysieke als mentale klachten gezien als een gevolg van negatieve patronen, die je uit balans brengen. Deze patronen vormen zich op de lange termijn en kunnen leiden tot een gevoeligheid voor bepaalde klachten. Allereerst leer je in yogatherapie om je bewust te worden van deze patronen, en vervolgens leer je door middel van simpele veranderingen in je leefstijl hoe je jezelf steeds meer in balans kunt brengen.

Eigenlijk gaat yogatherapie niet uit van het behandelen van een stoornis of diagnose; iedereen kan baat hebben bij het beoefenen van yoga. Dus ook als je geen ernstige problemen ervaart, maar gewoon nog krachtiger in het leven wil leren staan, kun je een yogatherapie-programma volgen. Sterker nog, dat is beter dan pas ingrijpen wanneer er een probleem is ontstaan! Voorkomen is beter dan genezen, en als er toch een probleem is ontstaan waarvan je moet genezen, dan leer je ook hoe je met het probleem om kunt gaan, de balans terug kunt vinden en daarna kunt behouden.

Yogatherapie is een geleidelijk proces, waarin je gaandeweg steeds meer over jezelf leert en stap voor stap meer in evenwicht komt. Als je een workshop of individuele sessies hebt gedaan, ben je niet klaar, maar heb je vaardigheden aangeleerd waar je zelf mee verder kunt. Je leert in de basis om goed voor jezelf te zorgen en je van daaruit verder te ontwikkelen. Hier kun je je hele leven profijt van hebben; het is nooit te vroeg en nooit te laat!

dsc00947-1

Voor wie is yogatherapie bedoeld?

In principe is yogatherapie geschikt voor iedereen.

Zowel bij fysieke als mentale klachten kan yoga helpend zijn. Je kunt hierbij denken aan:

  • Rug-, nek- en schouderklachten
  • Stress of burn-out
  • Depressie
  • Angst
  • Trauma
  • Eetstoornissen
  • Slaapproblemen
  • Pijnklachten

Wetenschappelijk onderzoek laat steeds vaker zien dat yogatherapie effectief is voor een breed scala aan mentale problemen, van depressie tot trauma. Heb je het gevoel dat je uit balans bent, heb je veel stress in je leven of loop je juist vast? Heb je last van bijvoorbeeld somberheid, angst of vermoeidheid? Wil je weer in evenwicht komen met jezelf en leren hoe je een gezonde balans kunt vasthouden? Misschien kan yogatherapie dan helpen.

Meer informatie en afspraken

Ben je benieuwd wat yogatherapie voor jou kan betekenen? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor persoonlijk advies via het formulier hieronder.

Het is, i.v.m. COVID-19, ook mogelijk om een online afspraak te maken.

Meer vragen? Stuur me gerust een berichtje met je naam, e-mailadres en telefoonnummer en eventueel je specifieke vragen zodat ik je meer kan vertellen.

Yoga Laña is ook te vinden op www.yogatherapeut-info.nl